Търговски кораб, отвлечен от мигранти, които преди това екипажът му бе спасил на път за Либия, пристигна тази сутрин в Малта, след като малтийски спецчасти възстановиха контрола на екипажа върху плавателния съд, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Петима от 108-те мигранти на борда бяха арестувани, когато малкият турски танкер "Ел Хиблу 1" акостира край столицата Валета. Те са заподозрени, че противозаконно са поели командването на кораба и са го отклонили от курса.

Арестуваните, за които властите казаха, че са оказали "малка съпротива" на малтийските командоси, бяха свалени на сушата с белезници, каза официален източник.

При слизането си от кораба някои от останалите мигранти целуваха земята, каза говорител на малтийската правителство. Мигрантите са борда са били 12 деца, 19 жени и 77 мъже.

Според германската хуманитарна организация "Морско око" (Sea-Eye), която наблюдава либийското крайбрежие, самолет от военноморската авиация на европейска страна е забелязал вчера две надуваеми лодки с бедстващи мигранти. Пилотът се е свързал с капитана на "Ел Хиблу 1" и го е помолил за помощ. Танкерът взел мигрантите и продължил по курса си, но те не искали да се връщат в Либия, сочат данните на "Морско око". Когато корабът наближил на шест мили (ок. 11 км) от либийския бряг, група мигранти се разбунтували и поели контрола върху управлението.

Малтийските командоси щурмували плавателния съд и възстановили властта на капитана в ранните часове на деня днес, съобщиха от въоръжените сили на островната държава.

Мигрантите, опитващи се да достигнат Европа по море, обикновено не желаят да бъдат връщани в Либия, където са изложени на сериозни проблеми, включително изтезания, изнасилвания и робски труд, отбелязва ДПА.