Френският президент Еманюел Макрон призова днес иранската криза да бъде уредена чрез "диалог и мултилатерализъм". Той отправи този призив на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп апелира за "изолиране на иранския режим".

Едностранният подход в уреждането на международните дела е път, който води към "конфликти и конфронтация на принципа всеки срещу всеки и в ущърб на всички", каза френският държавен глава.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече Иран "корумпирана диктатура", ограбваща иранския народ, за да плаща за агресия в чужбина. Той заяви това в речта си на Общото събрание на ООН и по този начин я използва, за да отправи твърдо послание към Техеран, предаде Ройтерс.

"Иранското ръководство сее хаос, смърт и разрушение", каза Тръмп на ежегодното събрание. "Те не зачитат съседите си, нито границите, нито суверенните права на страните", добави той.

Тръмп направи сравнение между отношенията на САЩ с Иран и подобрилите се, по думите му, отношения със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той похвали държавния ръководител на КНДР за това, че е спрял ядрените опити и ракетните изпитания и е върнал част от тленните останки на загинали американски военнослужещи през Корейската война.

В същото време иранският президент Хасан Рохани обвини днес Съединените щати, че искат да свалят от власт режима в Техеран, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той заклейми на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк "абсурдната" позиция на американския си колега Доналд Тръмп, който призова по-рано от същата трибуна за "изолиране" на "корумпирания" ирански режим.

Рохани нарече "икономически тероризъм" американските санкции срещу Иран и осъди "безразсъдството и незачитането на международните ценности и институции от някои държави", предаде Асошиейтед прес.