Френският президент Еманюел Макрон призова "англосаксонците" да престанат да пречат на износа на ваксини и на съставки за производството им, за да се даде възможност за укрепване на световната солидарност, предаде Франс прес.

За да се разпространяват ваксините, не трябва се блокира износът на съставки и на самите ваксини, подчерта той при пристигането си на европейската среща на високо равнище в поругалския град Порту.

"Днес англосаксонците блокират много от съставките и от ваксините. Днес 100 процента от ваксините, произвеждани в САЩ, отиват за американския пазар", подчерта Макрон.

Президентът подчерта, че от над 110 милиона дози, произведени в Европа, ЕС е изнесъл 45 милиона, а 65 милиона е запазил за себе си. "Ние сме най-щедрите в света сред общността на развитите държави", отбеляза той.

Макрон повтори, че е отворен за идеята за отмяна на защитата на интелектуалната собственост върху ваксините срещу КОВИД-19, подкрепена от американския президент Джо Байдън.

"Ние, европейците, се борим за това ваксината да бъде световно обществено благо вече една година и съм щастлив, че други следват примера ни", каза той.