Франция е започнала неофициални дипломатически консултации с отделни страни от Западните Балкани да им се предложи привилегировано специално партньорство вместо пълноправно членство в ЕС, съобщава вестник "Независне новине" от Баня Лука.

Предложението предвижда на тези страни от Западните Балкани да се предложи финансова помощ, специални пакети за достъп до европейските пазари и други предимства в замяна за "тих отказ" от пълноправно членство в ЕС.

Франция се намира под натиск от европейските партньори на срещата на ЕС на високо равнище през март догодина да се откаже от твърдата си позиция и да одобри дата за започване на преговори със Северна Македония и Албания, а всички останали проблеми да се решават с отварянето на преговорите.

Затова изборите в Северна Македония са насрочени за април - за да се види дали през март все пак ЕС ще одобри продължаване на процеса на присъединяване, отбелязва вестникът.

Припомня се, че преди десетина години Германия направи подобно предложение на Турция, като й обеща "привилегировано партньорство" вместо членство, но тогава това бе разбрано като елегантен начин за отказ от приемане на страната в ЕС.