Френският президент Еманюел Макрон се обяви за финансови санкции срещу страни от ЕС, отказващи за приемат бежанци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На съвместна пресконференция в Париж с новия испански премиер Педро Санчес, той заяви, че не може страни, които се облагодетелстват от европейската солидарност, да проявяват егоизъм, когато става дума за миграционни проблеми.

"Не може да имаме държави, които се възползват сериозно от солидарността на ЕС, а претендират за национален интерес, когато става въпрос за приема на мигранти", каза още Макрон.

Санчес от своя страна призова за съвместни действия по отношение на миграционния проблем и поиска помощ за Испания в справянето с приема на мигрантите. 

Двамата лидери се обявиха за създаването на центрове за настаняване от затворен тип в европейските страни, в които пристигат мигрантите. В тези центрове имигрантите ще бъдат проверявани и ще се предоставя убежище на онези, които имат право да претендират за такова, а останалите ще бъдат връщани в родните им страни.

В момента не съществуват такива центрове в Европа, като изключим няколко в Гърция и Италия, които са под ръководството на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Снимка: БТА

По-рано германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заяви, че няма да отстъпи в спора си с канцлерката Ангела Меркел за имиграционната политика на страната. Той подчерта, че е решен да започне да връща на границата мигранти, регистрирани в друга държава от ЕС, освен ако бъде намерено друго приемливо решение. 

Вчера пък българският премиер Бойко Борисов пък се обяви за затваряне на границите.

"Първа точка, която защитавам, която ще настоявам да се приеме е незабавно да се затворят външните граници. То не е само Гърция и Италия, а и Испания, а и от север влизат. Да се допускат само лица, бягащи от войната. Войната, в която ние в нашите съюзи, дали с причина, дали не, дали, за да сваляме диктат или не, пряко сме участници и трябва да си платим в това", каза той в парламента.