Въвеждането на паспорти за ваксинация, което искат някои страни като Гърция, няма да бъде справедливо към младите хора, заяви късно снощи френският президент Еманюел Макрон след края на първия ден от видеоконферентната среща на Европейския съвет за мерките срещу коронавируса, в който участва и българският премиер Бойко Борисов.

"Младежите са на опашката на програмите за ваксинация, това може де факто да забрани на младите да пътуват по време на летните отпуски", каза той, цитиран от Ройтерс и БТА.

Подкрепа за ваксинационните паспорти, с които гражданите на ЕС да могат да пътуват без ограничения между държавите членки, изрази освен Гърция, за която туризмът е много важен, и Австрия. Противници на тази идея бяха Германия и Франция. И двата лагера имат привърженици сред другите държави, чието съотношение на силите пролича тази вечер на виртуалния Европейски съвет.

След като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да ускорят производството и доставката на ваксини, Макрон добави, че самият той е готов да приеме да му бъде поставена ваксина на "Астра Зенека", ако това му бъде предложено, когато дойде неговия ред.

"Предвид последните научни проучвания, ефективността на ваксината на "Астра Зенека" беше доказана", посочи той.

По-рано тази година Макрон предизвика смайване във Великобритания, като заяви, че разработената от "Астра Зенека" и Оксфордския университет ваксина е "почти неефективна" при лицата над 65-годишна възраст.

Френският президент заяви също, че Астра Зенека не е изпълнила поетите ангажименти за доставки и лидерите на ЕС оказват натиск над компанията да навакса пропуснатото. Според Макрон обаче механизмът за контрол на износа на ваксини не трябва да се използва за забрана на износа им, защото това би било контрапродуктивно.

Лидерите на ЕС се договориха да въведат електронни сертификати за ваксинация, обяви междувременно германският канцлер Ангела Меркел след видеоконферентната среща на европейските лидери.

Тя поясни, че може би потвърждението за ваксинация ще стане разрешително за влизане в ЕС от трети страни.

"Европейската комисия се нуждае от около три месеца, за да реши техническите въпроси", добави Меркел.

След виртуалната среща председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък обяви, че до три месеца се очаква ЕС да бъде технически готов за въвеждане на единен номер за хората, които са ваксинирани срещу ковид, преболедували са или са дали отрицателна проба при изследване. Тя изрази оптимизъм, че поставената задача за ваксиниране на 70 на сто от европейските граждани до края на лятото ще бъде изпълнена, предаде Франс прес.

Тя посочи, че се очаква голямо увеличение на доставките на ваксини от различните лаборатории, достатъчни за ваксинирането на 225 милиона европейци.

Данните, разпространени от Еврокомисията показват, че се очаква до края на юни да бъдат доставени близо 600 милиона дози.

"Епидемиологичната ситуация остава сериозна и новите варианти (на коронавируса) създават допълнителни проблеми", затова е необходимо да се запазят наложените ограничения и да се положат повече усилия за ускоряване на доставката на ваксини, се казва в изявление, публикувано след края на първия ден от срещата на високо равнище на ЕС, цитирано от ТАСС.

Италианският премиер Марио Драги на свой ред заяви, че блокът трябва да ускори кампанията си за ваксинация срещу Ковид-19 и да вземе по-строги мерки срещу компаниите, които не изпълнят поетите ангажименти за доставки, предаде Ройтерс.

"Трябва да действаме по-бързо, много по-бързо", подчерта Драги на първия ден на видеоконферентната среща на високо равнище на ЕС.

Страните от ЕС започнаха ваксинацията в края на декември, но засега са ваксинирали по-малко граждани от страни като Великобритания и Израел. Представители на Брюксел са заявявали, че бавният напредък се дължи отчасти на проблеми с доставките от ключови производители.

Представител на ЕС е съобщил на Ройтерс, че Драги е заявил на срещата, че 27-те страни от ЕС трябва да възприемат по-твърд подход спрямо компании, които не спазят поетите ангажименти. Според него може да бъде блокиран техният износ от ЕС, при това не само когато не спазят договореното, а и за известно време след това.

Бившият управител на Европейската централна банка е добавил, че Комисията трябва да се опита да закупи повече ваксини, произведени извън ЕС, след като те бъдат одобрени от европейската агенция по лекарствата.

В същото време Драги е призовал за предпазливост по отношение на плановете за изпращане на дози на трети страни. Европа изостава прекалено много с националните кампании, за да започва амбициозни програми извън границите си, според италианския премиер.

Освен това той предлага в бъдеще да се даде приоритет на поставянето на първа доза от ваксина. В момента много европейски страни, включително Италия, следват препоръките на производителите да поставят по две дози и в резултат задържат дози.