Френският президент Еманюел Макрон призова гражданите на Европейския съюз да защитят застрашената Европа с гласовете си на европейските избори през май, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В авторска статия, която е публикувана на 5 март в медии във всичките 28 страни от ЕС, френският президент пише: "От Втората световна война Европа насам никога не е била по-необходима, отколкото е сега. И никога не е била по-застрашена".

Като символ на проблемите, сполетели Европа, Макрон посочва Брекзит. Според него "лъжи и безотговорност" са довели до излизането на Великобритания от ЕС, очаквано в края на месеца.

Френският лидер приканва европейските граждани да отхвърлят националистическите партии, "които не предлагат нищо", на изборите за Европейски парламент от 23 до 26 май.

За да отговори на очакванията на гражданите, Макрон обещава да свика "конференция за Европа", която да предложи "всички необходими промени, без никакво табу, включително преразглеждане на договорите".

Френският президент прави редица конкретни предложения за реформи, които да доведат до "европейски ренесанс":

 

  • създаване на "европейска агенция за защита на демокрациите", която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори;
  • забрана за финансиране на политически партии от чужди държави;
  • криминализиране на езика на омразата и насилието в интернет;
  • ангажимент за стриктно спазване на правата и задълженията в Шенгенската зона за свободно движение, за да се гарантира солидарно свободата и сигурността;
  • създаване в ЕС обща гранична полиция и служба за предоставяне на убежище, подчинени на Европейски съвет за вътрешна сигурност;
  • Европейският съюз да подготви "договор за отбрана и сигурност", който да определи задълженията на страните в ЕС, членуващи и в НАТО;
  • въвеждане на "социален щит", който да гарантира еднакво заплащане на едно и също работно място. Френският президент пише, че Европа, където бе създадена социалната сигурност, трябва да създаде социален щит за всеки работещ, от изток на запад и от север на юг, за да има еднакво заплащане на едно и също работно място и европейска минимална заплата, съобразена с условията във всяка страна.