Откривайки от Париж международната дарителска видеоконференция за Ливан, френският президент Еманюел Макрон призова за бързи и ефективни действия, така че помощта да стигне най-пряко до ливанското население, предават Франс прес и БТА.

Пет дни след опустошителната експлозия в Бейрут Макрон призова също ливанските власти да действат, за да отговорят на очакванията и желанията, които ливанците легитимно изразяват и в този момент по улиците на Бейрут.

"Длъжни сме всички заедно да направим всичко възможно, за да не вземат връх нито насилието, нито хаосът. Залогът е бъдещето на Ливан", заяви френският президент, откривайки видеоконферентната донорска среща за Ливан, предаде Ройтерс.

Макрон каза, че предложението за подпомагане включва подкрепа за безпристрастно, убедително и независимо разследване на експлозията на бейрутското пристанище на 4 август, при която загинаха най-малко 158 души.

И преди тази трагедия ливанската икономика вече беше в тежка криза и се опитваше да се възстанови от кризата с коронавируса. А сега много правителства се притесняват да дават на доверие пари на едно правителство, смятано от собствения си народ за силно корумпирано, отбелязва Ройтерс.