Президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция е готова да помогне на България и Гърция, за да бъде избегната хуманитарна и миграционна криза.

"Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в "Туитър".

На 28 февруари агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на високопоставен турски източник, че Анкара е решила да не спира сирийските бежанци, които се опитат да стигнат до Европа по суша и море. По данни на Ройтерс това решение е било взето след гибелта на 33 турски военни в сирийската провинция Идлиб.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви вчера, че над 100 000 мигранти са пресекли границата с ЕС. Министерството на външните работи на Гърция обаче нарече това твърдение дезинформация.

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне днес с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. По време на работната вечеря двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона. 

Междувременно Гърция обяви, че няма да приема молби за убежище през следващия месец. Причината е струпването на около 10 000 бежанци по сухопътната граница с Турция и множеството опити за достигането на гръцки острови в Егейско море. Правителството в Атина обяви, че всички нелегални имигранти ще бъдат депортирани обратно в Турция, предаде БНР.

Освен това Гърция ще увеличи присъствието на военни и полиция в проблемните точки, беше решено на извънредно заседание на Националния съвет по сигурността. По-рано се стигна до сблъсъци, след като някои мигранти са замеряли с камъни граничната охрана, а силите на реда са отвърнали със сълзотворен газ и водни оръдия.

Властите се притесняват, че при създалата се ситуация местното население може да търси сраморазправа с мигрантите. На остров Лесбос, до който вчера достигнаха 600 души с лодки, местните блокираха пътя до вече препълнения бежански център. Цивилни групи по бреговете се опитват да спират приближаващи лодки.

Необходими са незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа. Върху това са се съгласили премиерът Бойко Борисов и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис в телефонен разговор. Те са обсъдили ситуацията по турската граница и предприетите мерки.