Френският президент Еманюел Макрон призова днес на срещата на високо равнище на Международната организация на франкофонията (МОФ) в Ереван да бъде вдъхнат нов живот на франкофонията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Макрон подчерта, че франкофонията не е просто клуб или място, чийто смисъл вече се е изчерпал, и посочи, че тя трябва отново да отстоява сериозно позициите на френския език в международни организации като ООН и Европейския съюз.

"Трябва да можем да общуваме, да водим преговори и да предлагаме инициативи на нашия език. Английският се превърна в езика на консумацията. Френският е езикът на творческия процес", каза Макрон. Той призова да бъде създадена организация на писателите франкофони. Това ще позволи "лансирането на френския като езика на творците, което го различава от английския, който е езикът на всекидневието", отбеляза президентът.

"Основен приоритет на франкофонията обаче са младите хора и най-вече тези в Африка", която е неин "епицентър", добави Макрон. Френският президент същевременно отправи призив за борба "срещу мракобесието, потисничеството на жените и лишаването от образование, особено на младите момичета".

Макрон поиска също така да бъде преразгледан уставът на Международната организация на франкофонията, за да бъдат създадени нови правила за приемане в нея.

"Трябва ли да се задоволяваме с това дадена страна просто да поема няколко ангажимента по въпросите с човешките права" при приемането си в Международната организация на франкофонията, попита риторично Макрон в в момент, когато предстои да бъде разгледана породилата противоречия молба за членство на Саудитска Арабия.

Срещата на върха на Франкофонията - чакано събитие от арменците

Генералният секретар на арменското външно министерство Вахан Меликян каза, че в Ереван за срещата ще пристигнат 3500 гости от повече от 40 държави, включително 26 правителствени лидери и девет министър-председатели.

"Това е безпрецедентно събитие за Армения и дори за историята на франкофонските срещи на върха, що се отнася до броя на правителствените лидери", изрази той задоволство на пресконференция.

В Ереван, огласян от миналата седмица от песните на Шарл Азнавур, починал на 94 години и често определян като "син на народа" на Армения, всички жители, от сервитьорите в кафенетата до продавачите в магазините, изглежда са се настроили на френска вълна, пише Мариам Арутюрян от Франс прес.

Вахрам Мартиросян, собственик на кафене в центъра на арменската столица, уверява също, че заведението му ще пуска много песни на френски по време на двудневната среща на върха.

"Слушайки френска музика, те ще се почувстват като у дома", смята той, допълвайки, че е поискал от служителите си да научат основни фрази на езика на Молиер.

"На учениците си съм дал задачи: те трябва да научат един минимум от думи и фрази. Този, който научи най-много думи ще получи възнаграждение", уточнява той.

Дори полицията беше включена: публикуван бе разговорник за силите на реда, които ще патрулират по улиците на Ереван. Това са лесни фрази, които да бъдат полезни на полицаите, ако туристите ги заговорят на френски. Ние ще можем да ги упътим за улицата, за хотелите, за които гостите ни питат или да им пожелаем приятен престой", каза пред АФП 32-годишният капитан Юрий Оханян.

Чувайки думи на френски, нашите гости ще се почувстват удобно и сигурно. Освен разговорника бяха организирани 3-месечни курсове по френски за полицаи", добавя той.

Според МОФ в Армения има 200 000 души, говорещи френски при население от 3 милиона. Но страната има диаспора във Франция, наброяваща близо 600 000 души, според Комитета за защита на арменската кауза (КЗАК) и Френското бюро на арменската кауза (ФБАК).

Основният залог пред срещата в Ереван е избирането на нов генерален секретар на МОФ - пост, който си оспорват две жени: руандийката Луиз Мушикивабо, подкрепяна от Африканския съюз и Франция, и Микаел Жан, канадка по произход, чиито скромни шансове се изпариха във вторник, след като загуби подкрепата на страната си.