Професор Биляна Ванковска от Философския факултет в Скопие и Европейския световен университет в Шлайнинг, Австрия напсува помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл. 

В официалния си профил във Фейсбук политоложката, която през 2014 година бе кандидат за президент на Македония, написа: "Dear Wess, please fuck off! Friendly yours, the Macedonians".

Повод за гневната реакция на проф. Ванковска бе изразеното от Уес Мичъл разочарование от македонската опозиция, която не иска да гласува според желанията на Вашингтон и се противопоставя на преименуването на страната на Северна Македония. 

Постът в профила й във Фейсбук

Снимка: Facebook

Във вторник помощник държавния секретар на САЩ написа писмо до председателя на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски. В него Уес Мичъл заявява:  

"Както вече сме казали, САЩ вярват силно, че договорът от Преспа между Македония и Гърция е историческа възможност за Македония да си осигури по-светло бъдеще и да допринесе за регионалната сигурност и просперитет... Няма да Ви изненада това, че ние сме разочаровани от позициите на ръководството на ВМРО-ДПМНЕ, както по отношение на референдума, така и във връзка с ходовете в парламента за промяна на Конституцията... Призоваваме ви да дадете място, публично и частно, на депутатите от вашата коалиция да решат как да гласуват за конституционните промени, освободени от закани и насилие, отмъщение или други форми на принуда".