Македония е на една крачка от пълноправно членство в НАТО. Малко повече от час отне на френските депутати да ратифицират Протокола за членство на Македония в Алианса, като сега остава единствено Испания и процесът ще бъде завършен, предава скопският телевизионен канал „Сител“, цитиран от БТА.

Поздравления по повод последната ратификация изрази и френският посланик Тимоние, който очаква Македония да започне да допринася за световната сигурност съвсем скоро.

Френската ратификация бе приветствана и от американския посланик в страната, който напомни, че членството идва със сериозни задължения.

Сега Македония очаква формирането на правителство в Испания и бързата ратификация в испанския парламент. Властите в страната са получили положителни послания.

„Първата информация беше оптимистична, че мнозинство вече се събира ...“, каза министърът на отбраната Радмила Шекеринска.

На заседанието на френския парламент беше изпратено съобщение, че европейската перспектива на Македония не е застрашена. Държавният секретар по европейските въпроси Амели де Монсалан отново обясни позицията на Франция по отношение на разширяването на ЕС, като заяви, че походът на Скопие към членство в ЕС не е поставен под въпрос.