В съобщението на дипломатическото представителство от преди няколко дни се казва, че американските граждани трябва да бъдат внимателни в хода на организираните събития за отбелязване на православния и католическия Великден, пише днес вестник "Нова Македония", цитиран от БТА

От посолството подчертават, че гражданите трябва да бъдат внимателни в тази страна, тъй като екстремистите продължават да се фокусират върху туристически обекти, търговски центрове, барове, религиозни обекти и други лесни цели. От САЩ съветват своите граждани да избягват обществени места и да не привличат внимание, както и да сменят маршрута си на движение, за да станат непредвидими за престъпници и терористи.

Няколко дни преди това темата за дейността на ислямските терористи бе актуална и в Босна и Херцеговина. Според информация на сараевските медии международната полицейска организация Интерпол е издала червена бюлетина за арест за 20-годишния Алия Кесерович, който е заподозрян в близки връзки с радикалната организация "Ислямска държава". Босненските медии информираха, че заповедта за арест на Кесерович е била издадена по искане на правосъдните органи на Босна и Херцеговина за организиране на терористична група и незаконно присъединяване към чуждестранни параполицейски формации.

Според твърдения в медиите Кесерович е 20-ият гражданин на Босна и Херцеговина, издирван от Интерпол за връзки с тероризъм. Според данните на службата за сигурност на Босна и Херцеговина, от 2014 г. той е в Сирия и преди две години се е появил в пропаганден филм на "Ислямска държава", в който терористичната организация се хвали с военните си успехи.

Междувременно високопоставени полицейски източници информират "Нова Македония", че страната продължава бдително да следи тези дейности и в съответствие с преценката редовно поддържа високо ниво на сигурност в държавата. Полицейските източници казват, че особено след най-новите заплахи, които идват от Косово, службите ще направят допълнителни оценки за нивото на необходими мерки, които трябва да се приложат по време на предстоящите празници.

От друга страна, на 18 март, на среща със заместник-генералния секретар на Европейската служба за външна дейност Педро Серано премиерът Зоран Заев изтъкна, че Македония и ЕС имат обща политика и подход в борбата против радикалния екстремизъм. В разговорите той подчерта готовността на Скопие да участва в общите политики и акции за справяне с тези прояви.
Представителите на службата пък изразиха силна подкрепа за бъдещо сътрудничество в тази сфера и подчертаха, че ще предоставят на Македония целия опит, мерки и подкрепа от институциите на ЕС.

Междувременно, колко опасни могат да бъдат тези заплахи за сигурността на Македония по време на големите християнски празници свидетелстват неприятните събития край Смилковското езеро на 12 април 2012 г. Тогава преди Великден хладнокръвно бяха убити четири момчета - Кире Тричковски, Филип Славковски, Цветанчо Ацковски, Александър Начевски, и рибарят Борче Стефановски.

За страшните събития от 2012 г. в момента в македонския съд се води повторна съдебна процедура против шест лица за тероризъм за делото, което носи името "Монструм". Първоначално шестимата обвинени в тероризъм бяха осъдени на доживотен затвор, но в края на ноември миналата година Върховният съд уважи жалбите на защитата по случая, първостепенната и второстепенната присъда по делото бяха отменени и делото отново бе върнато за решение в Наказателния съд. От друга страна, на пресконференция на Специалната прокуратура на 21 март, държавният прокурор Катица Янева информира, че Специалната прокуратура е поела делото "Монструм".