Особено тази, която гласи, че "без деца няма семейство", предаде Танюг и БТА.

"По смисъла на този закон семейство се състои от майка, баща и техните деца; майка с дете или баща с дете, дори да не живеят заедно; и останалите роднини, които живеят с тях", се казва в текста на законопроекта.

Документът предизвика недоволството и на премиера Андрей Пленкович, който на заседание на правителството днес каза, че занапред нито един законопроект няма да се обнародва, преди да бъде координиран от компетентните институции.

"Подобна дефиниция на семейството е ужасно дискриминационна. Нима вече не сте семейство, ако детето ви е починало?", заяви депутатката Миланка Опачич, бивш министър.

Тя припомни, че Европейският съюз препоръчва семейството да не се дефинира със закон, защото в момента съществуват толкова различни семейства, че трудно могат да се обхванат с обща дефиниция.

Според адвоката Крунослав Олуич законопроектът дискриминира и еднополовите партньори, които имат деца от предишни бракове.

Той каза, че не е сигурен дали законопроектът е в съответствие с конституцията, но със сигурност противоречи на практиката на Европейския съд за правата на човека.