Според патриарха не за първи път излиза, че сърбите са виновни за всичко, докато останалите са невинни.

"Още един сърбин бе осъден в Хага. Знаехме, че Ратко Младич ще бъде осъден и че всичко ще стане така и ние за съжаление не можем да направим нищо", каза патриархът за "Ало". По думите му всичко това стана, защото "могъщите световни сили вършат дяволски дела, а ние търпим последиците".

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел предложи да бъде формиран Институт за проучване на съдебната практика на Хагския трибунал. Шешел заяви пред журналисти в сръбския парламент, че Сърбия трябва да даде качествен и експертен отговор на всичко, което се случваше в Хагския трибунал и че не са достатъчни само политически фрази. Според него сръбското правителство и особено министерството на правосъдието не бива пасивно да реагират на присъдата на Ратко Младич.

Ратко Младич беше осъден от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия на доживотен затвор, след като бе признат за виновен по 10 от общо 11 точки от обвинението - за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Докато Западът обяви Младич за военен престъпник, много хора в Сърбия и босненската Република Сръбска смятат, че той е национален герой.

Русия също заклейми решението на съда в Хага. Доживотната присъда затвор на бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич е продължение на политизираната и преднамерена линия на Международния трибунал за бивша Югославия /МТБЮ/, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Изкуствено възприетата от трибунала за основа едностранна, антисръбска трактовка на трагичните събития от 90-те години на територията на бивша Югославия, не само не способства за осъществяване на основния принцип за неизбежност на наказанието за военни престъпления, но и за пореден път подкопава процеса на възстановяване на взаимното доверие на Балканите, отбеляза Захарова.