С нея е илюстриран обширен материал, посветен на нестихващия интерес в Македония към придобиването на българско гражданство, предаде БНР.
Стремежът на македонски граждани към българско гражданство, както и този в страни от Западните Балкани към унгарски, е породен от икономически причини, смята изданието.

"Беднотията е причина за изкарване на българските паспорти," изтъква в заглавието си "Утрински весник", като посочва, че българският документ за самоличност дава възможност за работа в много европейски страни, но и за защита от страна на българската държава.

Около 20-на български интелектуалци, сред които и трима македонски българи, изпратиха петиция до ЮНЕСКО, с искане световната организация да спре присвояването на българския език, история и култура от Македония, предаде междувременно скопската телевизия Канал 5, цитирана от "Фокус".
Петицията до генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова се призова да се предприеме нещо и българският език в Македония повече да не се смята за македонски.

„Вече 65 години се разпространява лъжата из целия свят, че съществува отделен македонски език, история и култура. Ние няма да се разколебаем да покажем истината на целия свят. Вардарска Македония (която днес е окупирана от Република Македония) винаги е била географски термин – неразделим от българската култура и история”, се казва в писмото.
В полза на твърдението се посочват и имената на Йоаким Кърчовски, Кирил Пейчинович, братя Миладинови, Кузман Шапкарев, Гоце Делчев и други.

Българските професори твърдят, че в Македония всекидневно се унищожават исторически паметници, военни гробове, църкви и артефакти, свързани с България. Стигат дотам, че твърдят, че са крадени и българския фолклор, българските събития, царе, юнаци, битки, революционери и били провъзгласени за македонски, обяснява телевизията.
Акцентират и върху това, че на последното преброяване нямало отделна графа българи. Десетилетия наред били арестувани и тероризирани всички онези, които казват, че са българи.

В писмото до ЮНЕСКО се посочва и изявлението на главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан, който нарече владика Йован Вранишковски Спаска Митрова на МПЦ, се казва в материала на скопската телевизия.