Четириметрова златна статуя на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която тази седмица бе издигната в западния германски град Висбаден, е отстранена, предаде ДПА.

Много жители на града се разгневиха заради поставянето на статуята, която бе издигната в рамките на Берлинското биенале за съвременно изкуства.

Градските власти решиха да отстранят арт инсталацията, тъй като сигурността й не може да бъде гарантирана повече, съобщиха късно снощи местните власти в Туитър.

Полицията качи в Туитър видео, на което се вижда, че рано тази сутрин пожарна кола отстранява статуята.

Късно снощи поддръжници и опоненти на Ердоган се събраха на централния площад, на който бе издигната статуята. Събралите се хора навлязоха в остри спорове.

Късно снощи поддръжници и опоненти на Ердоган се събраха на централния площад, на който бе издигната статуята

Снимка: БТА

Говорител на полицията посочи, че на площада е имало "агресивна атмосфера", но каза, че не е имало прояви на насилие.

Представителят на градските власти Оливер Франц обаче посочи пред в. "Курир", че е имало и размяна на удари, както и че са се виждали "остри предмети".

Статуята на Ердоган е била поставена без знанието на местните власти, каза вчера говорителка на властите във Висбаден пред ДПА.

Получихме телефонни обаждания от редица ядосани граждани - хората не знаят, че това е част от Биенале, каза тя за статуята.

Други представители на местните власти казаха, че е било дадено одобрение за поставяне на статуя на човек във връзка с фестивала, но властите не са били уведомени, че статуята ще бъде на Ердоган.

Новината за арт инсталацията дойде точно месец преди държавното посещение на Ердоган в Берлин, на което много германци се противопоставят заради все по-авторитарния му стил на управление.

Тазгодишното Берлинско биенале ще се състои под мотото "Лоши новини".