Палестинският президент Махмуд Абас не изказа вчера съжаление по повод кръвопролитната атака на въоръжени палестинци срещу израелски спортисти по време на Олимпиадата в Мюнхен преди близо половин век. Вместо това той заяви, че Израел е извършил през годините "петдесет Холокоста" срещу палестинци, предаде АП, цитирана от БТА.

Единайсет израелски спортисти и един германски полицай са убити, след като членове на войнствената палестинска групировка "черен септември" вземат заложници в Олимпийското село на 5 септември 1972 г. По време на нападението тази групировка е свързана с партията "Фатах", оглавявана сега от Абас.

На въпроса на журналист дали планира да се извини на Израел и Германия преди 50-годишнината от това събитие палестинският лидер не отговори, а вместо това заговори за жестокостите, извършени от Израел след 1947 г. "Ако искаме да отидем в миналото, нека продължим", каза Абас на съвместната пресконференция с канцлера Олаф Шолц след срещата им в Берлин. "Аз имам петдесет кланета, извършени от Израел", добави той.

Застанал до Шолц, Абас употреби думата "Холокост" в своята реакция на въпроса, с което предизвика недоволна гримаса на германския канцлер. Германия отдавна държи този термин да се използва само за престъпната политика на нацисткия режим, довела до унищожаването на шест милиона евреи по време на Втората световна война. Въпреки че преди това Шолц отхвърли твърдението на Абас, че израелското отношение към палестинците е "апартейд", канцлерът не реагира незабавно на думата "Холокост".

Впоследствие пред вестник "Билд" Олаф Шолц критикува Абас за избора му на думи и каза, че омаловажаването на терора през Холокоста е "неприемливо". Консервативният член на Бундестага Армин Лашет бе далеч по-остър. Той написа в "Туитър", че Абас "би спечелил симпатии, ако се беше извинил за тази терористична атака", а изказването му за 50-те Холокоста е "най-отвратителната реч, произнасяна в германското канцлерство".