Това е една от най-силните магнитни бури, откакто се извършват наблюдения, оповести научният сътрудник на лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на физическия институт "Лебедев" към Руската академия на науките Сергей Богачьов, цитиран от предаде ТАСС.

Слънчевото изригване на 6 септември е най-мощното за последните 12 г. Предишното изригване с подобна мощност е регистрирано на 7 септември 2005 г.

"Днес сутринта и през нощта Земята бе ударена от облак плазма от това изригване - каза ученият. - Той пътува два дни към нас. Сега е налице голямо геомагнитно събитие - магнитната буря достигна мощност 4 бала по 5-балната скала, т.е. една от най-високите мощности в цялата история на наблюденията."

По думите на учения, изригването затруднило радиовръзките, а миналата нощ над Канада можело да се наблюдава ярко полярно сияние.


По-рано днес пресслужбата на института оповести, че облакът достигнал нашата планета по-рано от очакваното и ударът му бил по-мощен. По данни, събрани от прибора АСЕ, посоката на магнитната буря е неблагоприятна за Земята.

Вчера учените предупредиха, рекордното слънчево изригване на 6 септември ще предизвика магнитни бури с продължителност не по-малко от 24 часа на Земята, считано от вечерта в петък.