Супербогатият хонгконгски медиен магнат Джими Лай получи днес две присъди заедно с още осем продемократични активисти. Присъдите му бяха наложени заради ролята му в организирането през 2019 г. на две големи продемократични прояви, предаде Франс прес. 

Едната присъда е 12 месеца затвор, а другата 8 месеца затвор. Двете присъди отчасти се излежават по едно и също време и в крайна сметка Лай ще лежи зад решетките 14 месеца.

Седемдесет и три годишният магнат, който е и собственик на продемократичния таблоид "Епъл дей" и шеф на медийната империя Некст диджитал, обаче от началото на януари е във временния арест заради нарушения на драстичния закон за националната сигурност, наложен на Хонконг от Пекин миналата година.

Лай от дълго време се готвеше да излежава присъда в затвора. През юни миналата година той заяви пред Франс прес, че е готов за това изпитание. "Ако се случи да вляза в затвора, ще имам повод да изчета книгите, които не съм чел", каза тогава той.

Лай е един от най-мразените от Пекин хонгконгци. А за известен брой от съгражданите си той е нетипичен герой - единственият медиен магнат, който дръзва да критикува Пекин.

В Китай, медиите, които са под контрола на властта, го определят като предател и го обвиняват, че е подпалил огромното продемократично движение и че е лидер на "банда на четиримата" - група, която заговорничела със западни страни за отслабването на континентален Китай.

Лай е роден в китайската провинция Гауандун в богато семейство, което губи всичко с идването на комунистите на власт през 1949 г. На 12 години пристига като незаконен имигрант в Хонконг. След години на работник в шивашки ателиета, той основава огромната модна империя Джордано. През 1989 г., когато са кървавите репресии на площад Тянанмън в Пекин, Лай решава да поеме по друг път. Той създава първото си издание, пише коментари, в които критикува китайските лидери. Тогава китайските лидери нареждат затваряне на магазините на модната му марка на китайска територия. След което той решава да ги продаде и да инвестира в медийна група.

През годините той е обект на редица обвинения. Миналата година например той беше оневинен за опит за сплашване на журналист, работил в конкурентен вестник в Хонконг през 2017 г., като се твърдеше, че инцидентът е станал на бдение в памет на жертвите на Тянанмън.

Когато Лай се присъединява към продемократичното движение преди две години и участва дори лично в някои протести, се стига до нови обвинения и до днешните две присъди.

Но обвиненията, които са му повдигнати по силата на закона за националната сигурност, освен тези две присъди, могат да му костват доживотен затвор, ако вината му бъде призната. По тях той е обвинен в съглашателство с чужди сили, за да накара чужди страни да приемат санкции срещу Китай. На обвинените според закона за националната сигурност им се отказва и пускане на свобода под гаранция и се предвижда за всички доживотно наказание.