Венецуелският президент Николас Мадуро заяви в излъчено днес интервю за италиански телевизионен канал, че е написал писмо до папа Франциск и е поискал от него да окаже помощ за диалога във Венецуела, предаде Асошиейтед прес и БТА.

В интервюто за канала "Скай Ти Джи 24" Мадуро каза, че се надява писмото му вече да пътува към Ватикана или вече да е пристигнало там.

В разговора с журналисти от италианската телевизия, който се състоял във военна база, той добавя, че е "в услуга на Христовата кауза и че в този дух" е поискал от папа Франциск да съдейства и да подсили диалога с всички свои възможности и желание.

Мадуро заяви, че се надява на "положителен отговор".

Той призова Европа да не бъде "повличана от безумието" на президента Доналд Тръмп и да не съдейства за нарастване на вероятността за чуждестранна интервенция.

Също днес в обръщение, излъчено по държавната телевизия, Мадуро отхвърли призивите на най-малко осем европейски страни, признали опозиционния лидер Хуан Гуаидо за легитимен президент на Венецуела. Германия, Великобритания и Франция се наредиха сред страните, които днес обявиха, че подкрепят Гуаидо. Гледната точка на европейските страни е, че Мадуро е дошъл на власт с изборни манипулации и е пренебрегнал поставения му от тях краен срок да свика нови демократични президентски избори.

Мадуро беше особено остър в критиките си към испанския премиер Педро Санчес, който също като него е социалист. Мадуро заяви, че ако срещу него бъде извършен преврат, Санчес "ще има кръв по ръцете си". В речта си Мадуро добави, че не приема ултиматуми от никоя страна.

Той се противопостави и на усилията под егидата на САЩ да се достави хуманитарна помощ във Венецуела под формата на храни и лекарства с думите, че страната му не е "страна на просяци".

В изказването си от днес Мадуро обяви и че в сряда започва да събира подписка срещу военна интервенция на САЩ във Венецуела, предаде ТАСС. Речта си Мадуро произнесе на военен парад във венецуелския щат Арагуа, състоял се в чест на 27-та годишнина от опита за преврат на група военнослужещи начело с Уго Чавес.

"Призовавам венецуелския народ заедно да се обявим срещу заплахата да бъде използвана военна сила от правителството на САЩ. От сряда в цялата територия на страната ще започнат да се събират подписи, които да бъдат предадени в Белия дом така, че тези заплахи да бъдат отхвърлени. Призовавам венецуелския народ да подпише (този документ)", каза Мадуро.

Хуан Гуаидо от своя страна изказа благодарност в Туитър към лидерите от ЕС, които, по думите му са подкрепили борбата на Венецуела за свобода.