Испанското правителство ще приеме спешни мерки, подготвяйки се за ситуацията Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение между Лондон и Брюксел, предаде Франс прес, цитирайки премиера Педро Санчес.

"Тези мерки ще бъдат приети с указ, който ще бъде представен най-късно в началото на февруари", заяви премиерът на пресконференция, на която направи равносметка на изминалата година. Основната цел на мерките е да гарантират запазването на сегашните търговски връзки и на правата, с които се ползват в момента британците в Испания - при условие, че Лондон отговори с реципрочност към правата на испанските граждани във Великобритания, допълва БТА.

"Искам да призова към спокойствие испанците, които живеят във Великобритания и британците в Испания: техните права ще бъдат запазени, независимо по кой сценарий" ще се развият събитията, обеща Санчес. Той добави, че разработването на мерките се извършва в тясно сътрудничество с Брюксел и с останалите страни членки на ЕС, а дискусиите са в напреднал стадий.

На 19 декември Европейската комисия обяви, че за да се избегне хаос в деня на Брекзита, е взела мерки за секторите, които ще бъдат засегнати най-тежко от евентуална липса на споразумение. Целта е да се избегне рязка раздяла на 29 март догодина, което може да постави в затруднение граждани и предприятия както във Великобритания, така и в страните членки на ЕС, особено свързаните с финансовия сектор, въздушния транспорт, митниците и политиката в областта на климата.

Британската премиерка Тереза Мей договори споразумение с останалите 27 страни от ЕС на 25 ноември в Брюксел, но то среща силна съпротива във Великобритания. Несигурността около неговата ратификация засилва вероятността от Брекзит без споразумение, отбелязва АФП.