Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви днес, че при извършените нейни проверки в обекти в Украйна не са били открити признаци за недекларирани дейности в ядрената област. Инспекциите са в отговор на обвиненията на Москва, че Киев разработва т.нар. мръсна бомба, предаде Ройтерс.

Русия нееднократно е заявявала, че Украйна планира да използва такава бомба - конвенционален експлозив, комбиниран с радиоактивен материал, но без да привежда доказателства. Киев отхвърля тези твърдения, а някои украински и западни представители обвиняват Русия, че самата тя подготвя нападение с мръсна бомба, за което ще хвърли вината върху Украйна, припомня БТА.

През септември агенцията за ядрен надзор на ООН съобщи, че по настояване на украинските власти ще извърши проверки в два обекта в Украйна. В понеделник от МААЕ казаха, че започват инспекциите, а днес съобщиха, че са приключили проверките в три, а не в да обекта - всички споменати от Русия като съмнителни.

Въпросните три обекта са Институтът за ядрени изследвания в Киев, Източният минно-обогатителен комбинат в град Жовти води и производственото обединение Източен машиностроителен завод в град Днипро.

Швейцария забрани на Германия да изпраща в Украйна муниции швейцарско производство

Швейцария забрани днес на Германия да изпраща в Украйна муниции швейцарско производство, предназначени за бронирана техника за противовъздушната отбрана, която Берлин иска да достави на Киев, предаде Франс прес.

Швейцарският министър на икономиката в Ги Пармлен в писмо до министъра на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт каза, че Швейцария не може да отговори положително на германското искане да предаде швейцарска военна техника на Украйна заради принципа на неутралитет, към който Берн се придържа, и заради швейцарското законодателство за военните материали.

В конкретния случай става дума за 12 400 муниции, предназначени за зенитните самоходни установки "Гепард", които украинците искат, за да прехващат и унищожават още във въздуха крилати ракети и дронове камикадзе на руските сили.

Вчера правителството на Швейцария обяви отпускането на хуманитарна помощ на стойност 100 милиона долара за Украйна, която ще отиде за осигуряване на питейна вода и за ремонт на повредена енергийна инфраструктура с приближаването на зимата.