Провал или само "крачка назад" са преговорите между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, ще успеят ли те да задържат натрупаната инерция, очаква ли се диалогът по ядрения въпрос и санкциите  да се превърнат в продължителна битка? Броени часове след края на разговорите на върха коментар на тези въпроси пред Dir.bg направи Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. 

- Как ще коментирате срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Ханой? И този път те не достигнаха до споразумение, какви сигнали дадоха с тази среща?

- Няколко неща би следвало да се кажат по този повод. Първо това е процес, сам по себе си позитивен и двустранен. Когато диалогът замества ядрените опити на едната страна и военните кораби на другата, това е позитив. До момента, в който не се заговори за подновяване на корейските ядрени изпитания и ново изпращане на американски военни кораби в региона, може да се счита, че противопоставянето е прехвърлено от военното в политическото русло, което е ключова стъпка за избягване на военен конфликт в региона. Преговорите не могат да бъдат нито бързи, нито лесни. Те са обгърнати от огромна доза субективизъм доколкото и двамата лидери са склонни да взимат еднолични и често неочаквани решения. Между другото, това отличава тези срещи от нормалните международни преговори. Тук разговарят Тръмп и Ким, като понякога дори се създава усещането, че не във всеки един момент преговарят САЩ и Северна Корея. Това прави преговорите доста непредсказуеми и никога не могат да бъдат изключени сериозни обрати. При други участници в преговорите подобно прекъсване по начина, по който то бе осъществено, би било сигнал за сериозна криза. В конкретния случай, аз бих казал, че то е по-скоро поредният спад в тази синусоидална вълна, на която могат да се оприличат преговорите между двамата. За постигане на споразумение предстои да се решат въпросите за унищожаването на корейските ядрени комплекси, отмяна на санкциите и най-вече възстановяване на доверието за изпълнение на поетите ангажименти и от двете страни на база контрол и прозрачност.

- Американският президент днес, по време на пресконференцията в Ханой, изтъкна, че не са се договорили с Ким Чен-ун заради санкциите, дали наистина е така, според Вас?

- Да, защото санкциите са ключов елемент от постигането на договореност. За Корея те са основното, за което те настояват. За американската страна, естествено, те са обвързани с унищожаването на ядрените комплекси. Така че доколкото това е една от най-важните теми, имаме всички основания да смятаме, че това е била причината за прекъсването. И още един елемент, който ми се струва важен - ключова позитивна роля, която често остава скрита зад кулисите, между другото това беше отбелязано и от Тръмп на пресконференцията, в целия този процес играят Южна Корея и Китай. И това е допълнителен фактор, който дава основание да се очаква, че процесът ще продължи.

- Има тълкувания, че срещата е провал, а Вие по-скоро казвате, ако правилно съм Ви разбрала, че тя е позитивна, така ли е?

- Не, аз казвам по-скоро, че това е поредният спад в отношенията, които вървят по линия на пиковете и спадовете. Така че това само по себе си не е достатъчен аргумент, че преговорите са се провалили от тук нататък и че няма да има нов диалог и диалогът е прекъснат. За мен това е ключовото - дали е прекъснат диалогът или не. Няма индикации за прекъснат диалог.

- Вчерашната среща между двамата политици приключи вместо за 20, за 10 минути. Не беше ли ясен сигнал, че няма да стигнат до споразумение, макар че Ким Чен-ун заяви, че ако няма намерения за денуклиаризация, няма да присъства на тези преговори?

- Това са допълнителните елементи, които могат да служат за някаква индикация, но в конкретния случай, който очевидно беше, че на този етап по основната тема не беше постигнато споразумение от една страна. Но от друга страна имаме основание да очакваме, и това бе потвърдено и от двете страни, преговорите да продължат.

- Каква е Вашата прогноза за даденото уверение, че няма да се възобновят ядрените опити и няма да се увеличат санкциите, ще бъдат ли изпълнени?

- Това е нещо, на което всички разчитат, защото ако има едностранни действия от която и да било от двете страни, това вече може да постави под въпрос самия политически диалог.