От картичка до пирамида от дини и най-новия модел трактор "Беларус" - това бяха само част от подаръците, които руският президент Владимир Путин получи за 70-ия си рожден ден, след като посрещна лидерите от Общността на независимите държави (ОНД) в Константиновския дворец край Санкт Петербург.

От Кремъл допълниха, че държавният глава е получил множество пожелания за здраве от страната и чужбина. Самият Путин пък коментира, че рожденият му ден не е национален празник, затова значението му не трябва да се преувеличава.

"Очаквам поздравления от моите роднини, деца, внуци. Разбира се, че чакам. Знам, че ако не можем да празнуваме рождения ми ден заедно, те се обаждат. От внуците имам рисунки и поздравления", каза президентът на Русия.

Освен от най-близките си Владимир Владимирович е получил вече честитки от редица държавни глави, включително интересни подаръци.

Патриархът на Руската православна църква Кирил апелира всички да се молят за здравето на руския лидер. "Бог Ви е поставил на лостовете на властта, за да извършвате важна работа и да поемете отговорност за съдбата на нашата страна и за хората, които принадлежат към нея", се казва в негова поздравителна телеграма. Патриарх Кирил изпрати писма и до свещениците в страната с призив за двудневни молитви за здравето и дълголетието на Путин.

Поздравления пристигнаха и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, беларуския президент Александър Лукашенко, президента на Таджикистан Емомали Рахмон и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Ким отбеляза, че Путин е постигнал значими успехи в реализирането на голямата стратегическа цел за изграждането на мощна Русия чрез своята активна дейност, поемайки тежката отговорност на държавен глава в продължение на много години, съобщи ТАСС. Севернокорейският лидер добави, че Путин "се радва на голямо уважение и подкрепа от страна на широките народни маси".

Държавният глава на Беларус Александър Лукашенко пък подари на руския си колега най-новия модел на трактор "Беларус".

"Тракторът е същият, с който и самият аз работя. Най-добрият, ръчна изработка. Ще му предложа и една сеялка. Ще сеем пшеница, ще я отглеждаме и Дуда (президентът на Полша Анджей Дуда- бел.ред), Моравецки (премиерът на Полша Матеуш Моравецки - бел.ред) и Европа да не гладуват и да не крадат пшеница от Украйна, а да я носят в бедните страни", заяви Лукашенко, който също присъства на срещата в Санкт Петербург.

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон пък донесе със себе си в Константиновския дворец две пирамиди, направени от десетки пъпеши и дини.

Рамзан Кадиров, който управлява руската Чеченска република, изпрати дълъг видеопоздрав, в който отбеляза, че Путин отдавна играе важна роля за Чеченската република и е помогнал за освобождаването на региона от терора.

"Докато има Путин, ще има и Русия", заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в поздравителното си изявление за рождения ден на руския президент.