Румънският президент Клаус Йоханис номинира днес председателя на Национално-либералната партия (НЛП) Лудовик Орбан за премиер, предаде Аджерпрес.

"След консултациите с парламентарните политически партии и формации стигнах до заключението, което обявих и след първия кръг от консултациите: да се състави правителство около НЛП. Лично аз смятам, че предсрочните избори са решение, но не сега с временно правителство на Дънчила. Всеки следващ ден с това провалено правителство е загубен ден за Румъния", изтъкна държавният глава.

"Затова реших да посоча за следващ премиер на Румъния г-н Лудовик Орбан, председател на НЛП, лидер на най-голямата опозиционна партия, основния инициатор на вота на недоверие. Така е правилно от гледна точка на демокрацията", посочи още държавният глава.

Според Конституцията в срок от 10 дни от номинацията определеният за премиер трябва да изготви списък с членовете на кабинета и управленска програма и да ги изпрати за обсъждане в парламента, отбелязва Аджерпрес.

"Надявам се всички политически фактори да разберат, че сме в политическа криза и възможно най-бързо да се стигне до удовлетворяващо решение. Новото правителство трябва да встъпи в длъжност спешно", подчерта още Йоханис, цитиран от Зиаре.

Лявото правителство на Социалдемократическата партия, оглавявано от премиера Виорика Дънчила, бе свалено от власт с вот на недоверие в четвъртък миналата седмица.