Властите в британската столица увеличават от днес таксата за влизане на автомобили в центъра на града като част от екологичните мерки на кметството и за да покрият до известна степен загубите, причинени от пандемията от коронавирус на обществения транспорт в Лондон, предаде ТАСС. Приходите на лондонското транспортно дружество са спаднали с 90 на сто.

Таксата за влизане с автомобил в центъра на Лондон от днес е повишена на 15 бр. лири (вместо 11,5 лири досега) и времето за платено паркиране се удължава - от 7 до 22 часа (вместо до 18 часа). Отменя се и безплатният вход през почивните дни и празниците.

От април 2019 година собствениците на автомобили, които не отговарят на новите екологични стандарти, плащаха и екотакса от 12,5 лири. Сега такава такса ще плащат и собствениците на дизелови коли над 4 години и на над 13-годишни автомобили с дизелови двигатели.

Повишението на таксите за влизане в централната градска част на Лондон беше обявено през май като временна мярка, но не беше уточнено кога тарифите ще бъдат намалени.

Платеното влизане с автомобил в центъра на Лондон беше въведено през 2003 година, като първоначалната тарифа беше 5 лири.

Таксата не се отнася за електромобилите.