Британските власти ще разрешат на чуждестранните студенти да остават във Великобритания 2 години след дипломирането си, в които да си намерят работа и жилище. Целта е след Брекзит Великобритания да задържи най-големите таланти сред студентите, заяви днес британското правителство.

Досега законът предвиждаше срок от 4 месеца за завършилите университет, които не са граждани на ЕС. Новите правила ще влязат в сила за студентите, които ще започнат да следват догодина.

Идеята е във Великобритания да остават най-изявените таланти сред чуждестранните студенти, както и да бъде даден тласък на бъдещите постижения в науката, технологиите и изследванията, заяви пред радио Би Би Си министърката на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Андреа Ледсъм, предаде БТА.

"Планираме да увеличим броя на чуждестранните студенти с 30% и до 2030 година те да достигнат 600 000. Един от начините да постигнем това е да им разрешим да работят две години след дипломирането, тъй като е в интерес на Великобритания да привлече най-добрите и най-умните студенти от целия свят", изтъкна Ледсъм.

Според нея след Брекзит правителството ще трябва да определи миграционната политика на Великобритания. Тя заяви, че вместо да се ползва само от свободното движение в Европейския съюз, след Брекзит Великобритания ще може да привлича таланти от целия свят.

В страната в момента учат около 450 хиляди студенти от чужбина. Около две трети от тях не са граждани на ЕС и се нуждаят от виза. През миналата година обаче едва 6300 души са получили работна виза и са останали в страната. Няколко седмици преди датата за Брекзит и при липса на яснота дали Лондон и Брюксел ще се споразумеят, съдбата и на европейските студенти беше неясна, съобщи БНТ.

Междувременно шотландски апелативен съд определи решението на британския премиер Борис Джонсън да прекрати дейността на парламента за "незаконосъобразно". Във вторник работата в Уестминстър беше прекратена до 14 октомври. Решението на шотландския съд на практика прави действията на премиера незаконни. Не е ясно дали сега Джонсън ще реши отново да свика парламента, но според анализатори, е много вероятно това да се случи, включително още утре. 

А в 23 часа британско време е крайният срок, в който правителството трябва да публикува пълния текст на т.нар. досие "Жълт чук", в което е представен най-лошият възможен сценарий, ако Великобритания напусне ЕС без сделка.