Обединеното кралство събра сред съюзниците си един милиард долара, за да помогне на уязвимите страни да получат достъп до ваксини срещу коронавируса, предаде Франс прес, като се позова на британския министър на външните работи Доминик Рааб.

Сумата е събрана от Канада, Германия и Япония. Парите се допълват от 548 милиона британски лири, отделени за целта от Лондон.

Великобритания бе обещала да предостави по 1 лира на всеки 4 събрани за целта долара, за да може да се раздадат тази година един милиард дози ваксина срещу коронавируса в 92 развиващи се страни, предава БТА.

"Хората ще бъдат защитени от този вирус, когато ние всички бъдем защитени, ето защо ние се фокусираме върху едно световно решение на един глобален проблем", заяви Доминик Рааб по време на виртуална среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Срещата е част от нов формат на посещение в Обединеното кралство на Гутериш - тридневна виртуална визита. Целта е отпразнуване на 75-ата годишнина на ООН, чието първо заседание е било в Лондон.

В реч по повод годишнината Гутериш каза, че светът се намира в един момент, подобен на този от 1945 г., но че този път е във война срещу един микроскопичен вирус.

Той добави, че пандемията е разкрила слабите места на нашия свят. Тя е извадила на яве и сериозни проблеми в международното сътрудничество и солидарността, предупреди Гутериш, цитиран от ТАСС.

Той спомена за така наречения ваксинационен национализъм, при който някои богати страни си съперничат при закупуването на ваксини за собственото население и не разглеждат тази възможност за бедните страни.

Според Гутериш пандемията е оказала непропорционално и ужасно въздействие върху бедните, възрастните и децата, върху хората с ограничени възможности и върху всички малцинства.

Тя е оставила в нищета около 88 милиона души и над 270 милиона души под заплаха от остър недостиг на продоволствия. Генералният секретар призова за намаляване на неравенството и несправедливостта и за укрепване на взаимната поддръжка и на доверието.

Утре Гутериш ще има виртуална среща с британския премиер Борис Джонсън, с министъра на външните работи Рааб и с Алок Шарма, председателстващ 26-ата международна конференция за климата, организирана тази година от Великобритания в Глазгоу, припомня Франс прес.

Гутериш ще участва с Джонсън и в срещата на върха за климата и биоразнообразието, организирана от Франция, ООН и Световната банка.