Британското правителство поиска вчера от американските власти да върнат във Великобритания жената на американски дипломат, причинила смърт при автомобилна катастрофа, предаде Франс прес.

Според телевизия "Скай нюз" заподозряната за станалата в края на август катастрофа се е позовала на дипломатическия си имунитет и се е върнала в Съединените щати. Британските власти изразиха недоволството си от решението на американските власти да приемат жената обратно в САЩ.

"Разговарях с посланика на Съединените щати, за да изразя пред него разочарованието на Великобритания по отношение на това решение", заяви британският външен министър Доминик Рааб. В изявлението си Рааб изказва съболезнованията си на семейството на загиналия при катастрофата 19-годишен Хари Дън. Мотоциклетът на Дън е бил блъснат от автомобила на заподозряната на 27 август в Нортхемптъншир, Англия.

Местната полиция потвърждава, че 42-годишна американка, за която се смята, че е заподозряната по случая, е напуснала Великобритания, въпреки че преди това е заявила, че няма планове да го прави в близко бъдеще.

Полицията изследва всички възможности на дипломацията, с помощта на които разследването да продължи, заявиха полицейски служители.

"Не знаем как да започнем нашия траур. Ние нямаме нищо. Няма справедливост. Не разполагаме с нищо, което да ни утеши, дори не знаем дали тя изпитва угризения", заяви пред "Скай нюз" майката на жертвата Шарлот Чарлс.

Бащата на Хари сподели пред телевизионните камери, че е отвратен и съкрушен. "Разгневен съм от факта, че някой може да направи това и после да се качи на самолета и да отлети", каза той.

Американското посолство в Лондон поднесе съболезнованията си на семейството на жертвата и потвърди, че заподозряната е напуснала Великобритания.

Всеки случай, свързан с вдигането на имунитета на наши дипломати и членове на техните семейства в чужбина, се разглежда с голямо внимание и на високо ниво, заяви говорител на посолството. Той подчерта, че рядко се стига до вдигане на имунитета на американските дипломати.

"Отправяме цялото си съчувствие и най-искрените ни съболезнования към семейството на жертвата на тази трагична катастрофа", каза още говорителят.