Великобритания не е постигнала договореност с руската страна за възстановяване на числеността на персонала на посолствата, съкратен след случая с отравянето в Солсбъри, съобщи днес представител на външното ведомство на Обединеното кралство, предаде ТАСС, цитирани от БТА.

"Имахме непрекъснат диалог с Русия във връзка с дипломатическите визи още преди събитията в Солсбъри. Редовно разменяме визи за дипломатическия персонал и няма да коментираме отделни случаи. Никакви нови договорености не са били съгласувани", заяви служител на Форин офис.

Той каза, че няма никакви промени в позицията на официален Лондон "относно руското дипломатическо присъствие във Великобритания, включително мерки, приети след Солсбъри".

По-рано днес посланикът на Руската федерация в Лондон Александър Яковенко каза в интервю за телевизия "Русия 24", че Москва и Лондон са се договорили за постепенно възстановяване на числеността на дипломатическите представителства, считано от януари 2019 г., припомня ТАСС.

По-късно днес прессекретарят на посолството на Русия в Лондон заяви, че за пръв път след инцидента в Солсбъри Москва и Лондон са издали на взаимна основа определен брой визи за бъдещи служители на дипломатическите представителства, предаде ТАСС.

Прессекретарят направи това уточнение след интервюто на посланик Яковенко и опровержението на думите му от МВнР на Великобритания, предаде ТАСС.