Китайски шпиони се насочват към британски служители на чувствителни позиции, като част от все по-усъвършенствана шпионска дейност, насочена към получаване на достъп до тайни и до специализираните им познания, съобщи днес британското правителство, предаде Ройтерс.

Британското правителство, давайки отговор на парламентарен доклад от юли, в който се посочва, че подходът на правителството към тази заплаха от страна на Китай е неадекватен, заяви, че са предприети мерки за спиране привличането на държавни служители, включително чрез редовни проверки и софтуер, помагащ им да идентифицират фалшиви профили в социалните мрежи.

"Правителството признава, че китайските схеми са опитали да привлекат на работа британски и други граждани на съюзнически държави на ключови позиции, които имат чувствителни по характер знания и опит", се казва в изявлението на британското правителство.

Според британски депутати китайските шпионски усилия във Великобритания някога са били съсредоточени върху хакерството и кражбата на интелектуална собственост.

Наблюдава се обаче ръст в разузнаването по отношение на хората, насочено към официални длъжностни лица на високопоставени позиции, твърдят депутатите.