Великобритания отново е потвърдила днес, че не иска удължаване на преговорите за бъдещите отношения с ЕС. Това се посочва в съвместно съобщение на председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Урсула фон дер Лайен и Давид Сасоли, които заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел участваха във видеоконференция с британския премиер Борис Джонсън.

Заради това решение на британската страна преходният срок изтича на 31 декември, се отбелязва в съобщението.

В разговора е била постигната договореност за ускоряване на преговорите през юли с цел да се постигне споразумение до края на годината.

Преди разговора Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС е готов да засили преговорите с Великобритания за бъдещите им отношения през идните месеци. На разположение сме денонощно през цялата седмица, написа Фон дер Лайен в Туитър. Да дадем нов тласък на преговорите, допълва тя.

Наскоро главният преговарящ на ЕС Мишел Барние уточни, че Лондон разполага с възможност да поиска удължаване на преговорите с една или две години. Той отбеляза, че засега британската страна:

  • отказва договаряното споразумение да обхваща сътрудничеството в преследването на престъпленията в интернет и прането на пари,
  • не желае запазването на еднаквите правила за производство на стоки,
  • не се обвързва с преговори за сътрудничество в областта на външната политика и отбраната.

Барние също така каза, че търговските отношения между ЕС и Великобритания никога повече няма да бъдат такива, каквито бяха досега, дори да се постигне споразумение.

Никога не бихме отстъпили от търговския си интерес и от нашите ценности, подчерта Барние. За да напреднем в търговските преговори с Лондон, трябва да проличи, че британската страна също се стреми към постигането на споразумение. До средата на пътя сме, надявам се в следващите четири месеца да постигнем по-голям напредък и съм убеден, че можем да превъзмогнем трудностите, отбеляза главният преговарящ на ЕС.