Великобритания експулсира трима китайски шпиони, живели от месеци в страната, представяйки се за журналисти. Това разкри британският в. "Дейли телеграф", като се позова на правителствен източник, предаде Франс прес.

Според източника тримата заявявали, че са журналисти и работят "за различни китайски информационни агенции", но всъщност действали в служба на китайското министерство на държавната сигурност; те пристигнали в кралството миналата година.

"Същинската им самоличност бе разкрита от (британското контраразузнаване, бел. АФП) МИ5 и те бяха изпратени обратно в Китай", уточнил източникът.

Отношенията между Китай и Великобритания в момента са особено напрегнати по-специално във връзка с китайските репресии в Хонконг и Синзцян, гневно критикувани от Лондон, посочва агенцията.

Вчера Лондон отне лиценза на китайската англоезична новинарска телевизия "Чайна глоубъл телевижън нетуърк" (CGTN) с аргумента, че Китайската комунистическа партия упражнява контрол над предаванията й.

Централата на китайската англоезична новинарска телевизия "Чайна глоубъл телевижън нетуърк" в Пекин

Снимка: AP/БТА

Англоезичната сателитна китайска телевизия отдавна се сблъсква с критики за папагалстването на линията на комунистическата партия в нейните глобални предавания.

В САЩ това е една от седемте китайски медии, които са определени като финансирани от държавата актьори, а не като независими медии.