Министър-председателят на Литва Саулюс Сквернелис, който бе победен на вчерашните президентски избори, обяви, че ще подаде оставка през юли, предаде Франс прес.

Икономистът и новобранец в политиката Гитанас Науседа излезе начело, според частични резултати, и ще се изправи на втория тур на 26 май срещу бившата министърка на финансите, консерваторката Ингрида Шимоните.

"Това, че не достигнах втори тур, показва каква е оценката за мен като политик", заяви Сквернелис в ефира на обществената телевизия ЛРТ.

Според частични резултати от преброени бюлетини в 83 процента от изборните секции, Науседа получава 31,18 процента от гласовете, Шимоните е с 26,16, а Сквернелис е на трето място с 22,26 процента.

Предизборната кампания бе доминирана от въпроса за социалното неравенство между богати и бедни, което нараства в Литва, въпреки солидния растеж на икономиката.

Тримата фаворити заявиха, че ще се борят с този проблем.

В Литва президентът не упражнява реална политическа власт, но отговаря за външната политика и участва в срещите на върха на ЕС. Той назначава министрите, съдиите, началниците на въоръжените сили и на централната банка, но обикновено трябва да получи за това одобрението на премиера или на парламента.

Всички кандидати на президентските избори се представят като убедени поддръжници на ЕС и НАТО, смятани за гаранция срещу големия руски съсед.