Британската гражданка Шамима Бегум, която замина заедно с две съученички през 2015 г. в Сирия, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава" (ИД), вече е с отнето британско гражданство, предаде Франс прес.

"Аз съм шокирана. Намирам, че това е малко несправедливо за мен и за детето ми", каза 19-годишната жена пред телевизия Ай Ти Ви, след като беше съобщено, че е лишена от гражданство.

"Други хора са връщани във Великобритания и не виждам с какво моят случай е по-различен", допълни тя, подчертава, че не съжалява за нищо, което е направила.

Шамима Бегум каза, че обмисля да поиска холандско гражданство, тъй като в Сирия тя се е омъжила за джихадист, роден в Холандия. Той сега задържан от кюрдско-арабската антиджихадистка коалиция Сирийски демократични сили (СДС).

Шамима Бегум се намира в бежанския лагер Ал Хол в Североизточна Сирия. Миналата седмица тя обяви намерението си да се върне във Великобритания. През уикенда Шамима роди трето дете. Предишните й две бебета от брака й с холандския джихадист обаче са починали от заболяване и недохранване.

Решението на британския вътрешен министър Саджид Джавид да лиши от поданство Шамима Бегум било съобщено на семейството й в писмо вчера.

Джавид намекна днес, че детето на Шамима може да бъде изпратено във Великобритания. "Децата не трябва да страдат. Така че, ако един родител изгуби британското си гражданство, това няма да засегне правата на детето му", допълни той.

Семейството на Шамима каза, че ще оспори решението на британските власти. Родителите на момичето са от Бангладеш, но Шамима, която е родена във Великобритания, няма двойно гражданство и никога не е имала бангладешки паспорт, заяви адвокатът на семейството по повод коментар на говорител на британското вътрешно министерство, че младата жена може да получи гражданство на друга страна.

Информацията бе потвърдена от правителството на Бангладеш, предаде Ройтерс.

Негови представители подчертаха, че Шамима няма бангладешко гражданство и съответно нищо общо със страната.

Великобритания има правото да лишава гражданин от националността му, ако прецени, че това е в общ интерес на страната и при условие че този човек няма да остане апатрид, съгласно ратифицираната от нея конвенция от Ню Йорк от 30 август 1961 г., отбелязва Франс прес.

Случаят на Шамима Бегум илюстрира дилемата, пред която са изправени няколко европейски държави. Те трябва да решат дали да върнат своите граждани джихадисти и да ги съдят у дома или да им забранят да се върнат, отбелязва още Франс прес.

Според британски политици Шамима не е трябвало да бъде лишавана от гражданство и е трябвало да бъде изправена пред британски съд, за да отговаря пред него за престъпленията си.