Федералното правителство в Берлин постигна споразумение за третирането на германските членове на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава", съобщава най-тиражираният вестник в страната - Die Sueddeutsche Zeitung, като се позовава на източници сред управляващите.

Съгласно разпространената информация, федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер (ХСС) и правосъдният министър Катарина Барли (ГСДП) са постигнали съгласие за лишаване от германско гражданство на джихадистите, отпътували за бойните полета в Сирия и Ирак, допълва Фокус.

Паспортът им обаче ще бъде отнеман при определени условия. На първо място - джихадистите трябва да имат навършено пълнолетие и да притежават второ гражданство. Осъдените ще получат привилегията да запазят германския си паспорт. Следователно правилото не трябва да се прилага с обратна сила.

В дебатите за мерките срещу джихадистите по-рано се намеси и председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която призова министъра на правосъдието Катарина Барли (ГСДП) да разчисти пътя за отнемането на германското гражданство на джихадистите.

"Нашите очаквания към министъра на правосъдието Катарина Барли са тя най-накрая да даде одобрението си за съответния законопроект. Всеки, който се присъединява към терористична организация и има два паспорта, трябва да знае, че се лишава от германското си гражданство и по този начин - от възможността да се върне във ФРГ", подчерта лидерът на ХДС.

За онези с германски паспорт, които вече са се завърнали в страната, следва да бъдат извършени проверки "по всеки отделен случай", подчерта Крамп-Каренбауер, като поясни, че най-напред вниманието трябва да бъде насочено към онези, които са все още в чужбина.

Мнозина от тях биха искали да се върнат във ФРГ,но Берлин се стреми да отмени това им право.

В коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП бе договорено изменение на Закона за гражданството. Процесът на промените обаче е в застой заради противоречия между вътрешните министри на отделните германски провинции.

Оценките на органите по сигурността показват, че около 200 германски поддръжници на терористичната милиция "Ислямска държава" все още се намират във военните зони. Около 40 души вече са задържани в Североизточна Сирия, 50 в Идлиб и почти 100 на границата с Ирак.

Според Федералното министерство на вътрешните работи от 2013 г. насам около 1050 души са напуснали Германия в посока Сирия или Ирак. Един от всеки петима от тях е загинал, а повече от 300 души вече са се върнали в Германия.