Бащата и двама братя на заподозрения организатор на бомбените нападения в Шри Ланка на католическия Великден са били убити, когато силите за сигурност щурмували скривалището им преди два дни. Това съобщиха полицейски източници и роднини на атентаторите самоубийци, цитирани от Ройтерс и БТА.

Зайни и Рилван Хашим и баща им Мохамед Хашим, заснети на разпространявано в социалните медии видео да призовават за тотална война срещу неверниците, са сред 15-те убити в петък при ожесточена престрелка с военните на източното крайбрежие на островната държава, съобщи полицията.

Нияз Шариф - зет на Захран Хашим, който е заподозреният ръководител на вълната от бомбени нападения, убили над 250 души в църкви и хотели в Шри Ланка, каза за Ройтерс, че на видеото са двамата братя и бащата на Захран.

След бомбените нападения на католическия Великден в Шри Ланка бяха разположени близо 10 000 войници, за да извършват претърсвания и да преследват членове на две местни ислямистки групи, смятани за извършители на атаките.

Силите на реда на Шри Ланка убиха или арестуваха повечето радикални ислямисти, свързани със самоубийствените атентати, извършени на католическия Великден, съобщи по-късно днес премиерът Ранил Викремесингхе, цитиран от Франс прес.

Нападенията, при които загинаха 253 души, бяха извършени от малка, но добре организирана група, се казва в изявлението на премиера.

"Повечето от членовете й са арестувани. Някои са мъртви. Сега сме готови да се върнем към нормалния живот"", добави той.

Премиерът обяви също по-строги законови мерки срещу радикалните ислямисти, както и предстоящото експулсиране на чуждестранни религиозни учители с нередовни работни визи.

"Няколко чужденци работят като преподаватели в нашата страна без работни визи. След консултация с министерството по религиозните въпроси на мюсюлманите и вътрешното министерство решихме да ги експулсираме", заяви той, без да уточнява броят или националността на засегнатите от тези мерки.

След нападенията бяха арестувани около 100 души. Според властите в страната има около 140 поддръжници на "Ислямска държава".