Преговорите между Великобритания и ЕС за търговско споразумение след Брекзит ще се възобновят в неделя, 6 декември, след пауза, предизвикана от някои разногласия. Това стана ясно след разговор между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британския премиер Борис Джонсън, предадоха световните агенции.

В съвместно изявление на Джонсън и Фон дер Лайен, оповестено от "Даунинг стрийт", се казва, че трябва да се направи "допълнително усилие" от преговорните им екипи да се прецени дали "съществените разногласия" може да бъдат решени и затова преговарящите ще се срещнат отново в неделя в Брюксел.

"Остават съществени разногласия по три ключови теми - разпределението на квотите за риболов, единните правила на играта (нормите, които да спазва Великобритания, за да изнася стоки в ЕС) и начина на решаване на бъдещи спорове. И двете страни подчертаха, че постигането на споразумение е невъзможно без сближаване на позициите по тези теми", се казва в съвместното изявление.

В него се казва още: "Въпреки че признахме сериозността на тези различия, ние се съгласихме, че нашите преговорни екипи трябва да положат допълнителни усилия, за да преценят дали те могат да бъдат разрешени."

Джонсън и Фон дер Лайен са се разбрали да разговарят отново в понеделник.

Великобритания напусна ЕС на 31 януари, но продължава да спазва търговските правила на ЕС до края на 2020 г. - в т. нар. преходен период. Двете страни продължават преговорите, за да сключат сделка именно до края на годината. В противен случай отношенията между ЕС и Великобритания ще се подчинят на правилата на Световната търговска организация.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние написа в туитър след публикуването на изявлението: "Ще видим дали има път напред".

Ирландският премиер Майкъл Мартин също се включи в социалната мрежа, приветствайки новината, че екипите ще възобновят търговските преговори, предаде Би Би Си (BBC). Той каза: "Споразумението е от най-добър интерес за всички. Трябва да се положат всички усилия за постигане на сделка."