Турски съд постанови, че лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу трябва да изплати обезщетение от 359 000 турски лири (52 000 долара) на президента Реджеп Тайип Ердоган и негови роднини, които Кълъчдароглу бе обвинил по-рано във финансови машинации, съобщи турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Съдът е постановил, че предоставените от Кълъчдароглу документи са фалшиви и че преводът на парите, споменат от лидера на НРП, е бил осъществен законно и не трябва да се разглежда като бягство от плащане на данъци.

През ноември 2017 г. лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу посочи в изказване пред парламентарната група на своята партия, че притежава банкови извлечения, доказващи, че близки на Ердоган, включително един от синовете му и един от братята му, са прехвърлили милиони долари на сметка на офшорна компания на остров Ман. Той размаха документи, които според него доказват банковите операции.

Ердоган и неговите адвокати заявиха тогава, че документите са фалшиви. Ердоган и негови роднини заведоха дело срещу Кълъчдароглу с искане за изплащане на морално обезщетение в размер на 1,5 милиона лири / над 300 000 долара/ заради неговите твърдения.