Лидерът на ливанското движение Хизбула Хасан Насрала изрази вчера задоволството си от загубата на американския президент Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде Ройтерс. Насрала същевременно призова регионалните си съюзници да бъдат нащрек за евентуални действия на САЩ или Израел през оставащото време до края на мандата на Тръмп.

В излъчвана по телевизията реч Насрала определи управлението на Тръмп като "едно от най-лошите, ако не и най-лошото" на Съединените щати, но подчерта, че новият американски президент няма да промени произраелската политика на САЩ в Близкия изток.

Насрала окачестви американските президентски избори като извращение на демокрацията, обвини Тръмп е необузданост и заяви, че "арогантността и агресивността" на правителството му са увеличили опасността от война.

Лидерът на Хизбула заяви също, че се радва на резултат от американските избори, защото Тръмп е човекът, наредил убийството на високопоставения ирански генерал Касем Солеймани.

Правителството на Тръмп въведе допълнителни санкции срещу Хизбула, която Вашингтон разглежда като терористична организация, отбелязва Ройтерс.

Лидери на Япония и Южна Корея разговаряха с Джо Байдън

Японският премиер Йошихиде Суга разговаря днес по телефона с избрания за президент на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс. В рамките на разговора Суга изтъкна важността на двустранните връзки между Япония и Съединените щати.

"Байдън заяви, че възнамерява да засили отношенията между САЩ и Япония и да работи заедно с Япония за свободен и отворен Индийско-Тихоокеански регион", каза Суга пред журналисти в офиса на японския премиер.

Суга изтъкна, че той и Байдън са постигнали съгласие да се срещнат лично възможно най-скоро.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и избраният за президент на САЩ проведоха днес телефонен разговор и подчертаха важността на съюза между Сеул и Вашингтон, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейския президент. Двамата лидери изтъкнаха важността на това да има мир на Корейския полуостров. Мун заяви, че ще си сътрудничи тясно с Байдън за преодоляването на глобални предизвикателства като пандемията от коронавируса и климатичните изменения.