Председателят на германската Християндемократическа партия (ХДС) Армин Лашет, който е с твърде отслабени позиции и под натиск след загубата на консервативния блок на парламентарните избори на 26 септември, изрази днес готовност да се оттегли от лидерския пост на своята партия, предаде Франс прес.

"Трябва бързо да пристъпим към въпроса за кадрова реорганизация на ХДС, от председателя на президиума до федералния изпълнителен комитет", каза Лашет.

Той заяви, че партията се нуждае от нов старт и постигане на консенсус относно ръководството, отбелязва Ройтерс.

Изказвайки се днес пред журналисти Лашет каза, че ще предложи провеждане на конгрес на партията, чиито дата и място на свикване остават да се доуточнят. На него членовете на партията могат да постигнат съгласие кой да влезе в бъдещото й ръководство, допълни той.

"След оттеглянето на Ангела Меркел като председателка на партията в нея тече неспирен дебат" относно ръководството й, добави лидерът на ХДС.

По думите му партията продължава да е готова за сформиране на коалиция със Свободната демократическа партия (СвДП) и със "Зелените". Лашет каза, че "кадровите въпроси не трябва да пречат" на този процес, отбелязва ТАСС. "Работата не опира до Армин Лашет", каза политикът, а тази фраза бе изтълкувана като косвен израз за готовност да подаде оставка.

Според в."Билд" конгресът на ХДС би могъл да се състои през първата половина на декември в Дрезден, отбелязва АФП.