Командващият военните обекти, включително казармата и служебните сгради, "явно е преминал на страната на антиправителствените сили". Така верните на либийския лидер Муамар Кадафи военни подразделения в Бенгази, командвани от неговия син Саади, са лишени от много важен стратегически пункт. Тъкмо от тази база през последните две денонощия се водеше интензивният обстрел срещу градските квартали, там се намира и щабът на войските, включително елитните подразделения. Град Бенгази сега почти изцяло е под контрола на опозицията, в нейни ръце е и важният град Бейда, отбелязва БТА, позовавайки се на Би Би Си. Почти цялата източна част на страната вече не е под контрола на правителството.

Най-малко 50 души са били убити и около 100 са сериозно ранени в Бенгази в неделя следобед, съобщи лекар в либийския град, цитиран от Ройтерс.

По-рано група ислямистки екстремисти взеха за заложници членове на силите за сигурност и цивилни граждани в източната част на Либия. Похитителите заплашиха да екзекутират заложниците, ако не бъде вдигната обсадата на силите за сигурност в град Ал-Байда, предаде БНР.

Според очевидци командоси, чужди наемници и привърженици на Кадафи вчера са подгонили демонстрантите с автомати и картечници. Според организацията "Хюман райт суоч", жертвите са 104, но телевизия "Ал Джазира" съобщава поне за 200 убити и 800 ранени.

Турция изпрати в Либия самолети, които да евакуират нейните граждани. От българското външно министерство съобщиха, че все още не е взето решение за евакуиране на българите от Джамахирията.

Редица европейски държави остро осъдиха либийските власти за употребата на сила срещу протестите. В отговор на критиките Триполи заплаши, че ще прекрати борбата с нелегалната емиграция от Африка. Наложено е пълно информационно затъмнение, като държавните медии излъчват само срещи на Кадафи с негови привърженици. Интернет-връзките в страната са прекъснати, поради което трудно се разбира какво се случва в Либия, предаде bTV.

Не стихват протестите и в другите арабски страни. Десетки хиляди бяха на централния площад в столицата на Бахрейн и настояват за оставка на правителството.

Демонстрации срещу и в подкрепа на йеменския президент се проведоха в столицата Сана. За 11 дни жертвите там са 11.

За първи път и мароканската опозиция излезе на улицата. Няколко хиляди души в Рабат и Казабланка поискаха политически реформи за ограничаване правомощията на краля.

Тунис съобщи, че официално се е обърнал към Саудитска Арабия с искане да екстрадира сваления от власт бивш президент Бен Али, когото обвинява в "няколко сериозни престъпления". Той замина за Саудитска Арабия на 14 януари след седмици народно недоволство срещу 23-годишния му режим.