По-рано САЩ изпратиха към Либия и самолетоносача „Ентърпрайс”, който патрулираше край бреговете на Сомалия. В четвъртък бе съобщено, че на гръцкия остров Крит са прехвърлени 400 американски морски пехотинци за по-нататъшно прехвърляне на корабите „Киърсардж” и „Понс”. На борда на „Киърсардж” освен това се намират 42 хеликоптера. Великобритания също заяви, че е готова да изпрати свое елитно подразделение в Либия, което да участва в хуманитарна мисия, предаде "Фокус".

Либийски военни части, лоялни на Муамар Кадафи, атакуват ожесточено град Зауия, на 50 километра западно от столицата Триполи, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци. Силите на реда атакуват с артилерия, танкове и бронетранспортьори жилищни квартали на Зауия. Въстаниците, които все още успяват да удържат контрола си над града, описват случващото се като „клане”, със стотици загинали и ранени.

"Свидетели сме на боеве и убийства, каквите сме виждали в Ирак, смятам, че това е тотален геноцид, заяви очевидец пред телевизия "Ал Арабия". Ожесточена стрелба се чува във всички райони. Джамиите обявиха джихад срещу атакуващите бригади, разказа жителят на Зауия. "Ал Джазира" също съобщи за боеве в града и че танкове стреляли по домовете от сутринта.

В същото време евакуацията на хора от Либия продължава трескаво. България се включи днес в хуманитарна акция, организирана от ЕС за спасяване на бежанци.

 Междувременно Кадафи предприе контранастъпление и на дипломатическия фронт. Той назначи нов посланик в ООН на мястото на дипломата, който се отрече от режима още в началото на конфликта.

По-рано днес стана ясно, че режимът на Муамар Кадафи е поискал от Съвета за сигурност на ООН да отмени наложените му санкции, предаде Франс прес. Искането е отправено в писмо, адресирано до съвета, датиращо от 2 март и изпратено от либийския външен министър Муса Куса. В него се настоява санкциите срещу Кадафи и антуража му да бъдат прекратени, докато бъде установена истината. Пояснява се, че режимът е използвал минимална сила срещу протестиращите.

Успоредно с ожесточените сблъсъци в страната, се засилва и външният натиск върху режима. След като миналият месец замрази сметките на Кадафи и десетки негови приближени, Швейцария сега забрани всички финансови транзакции с тях. Междувременно американският певец Ъшър се присъедини към звездите, които се разкаяха, че са пели за либийския лидер. Той обяви, че е дарил хонорара си от концерта на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", допълва bTV.

В телевизионно интервю за Ал Джазира един от синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам, обеща в близките дни изненади, които ще потресат света и изрази увереност, че бунтовниците скоро ще снемат оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

Същевременно стана ясно, че Триполи е приел офертата на венецуелския президент Уго Чавес за посредническа мисия за мирно решение на либийската криза. Това потвърдиха външният министър Муса Куса и неговият заместник Халед Каим, ден след като синът на Кадафи Сейф ал Ислам обяви, че Либия не се нуждае от подобно нещо.

На фона на тези събития интернет трафикът от и за Либия беше напълно блокиран, предадоха световните агенции.


*Последна актуализация в 22.30 часа