"Ако Кадафи се съгласи да напусне страната, за да избегне нови кръвопролития, ще се откажем от искането си да го изправим на съд", каза в интервю за немското списание "Шпигел" Абдел Джалил, бивш министър на правосъдието, който сега оглавява Либийския национален съвет, създаден от бунтовниците, предаде БТА.

Джалил потвърди, че режимът на Кадафи е потърсил контакт с бунтовниците, но уточни, че той лично не е говорил с либийския лидер. По думите му в момента не се водят преговори. Съветът, в който влизат представители на държаните от бунтовници източни градове, е против чужда военна намеса, но иска помощ, за да парализира ВВС на Кадафи. "Призоваваме международната общност да наложи забранена за полети зона възможно най-бързо. Военновъздушните сили трябва да спрат да ни бомбардират", каза той.

Запитан за пленените от бунтовниците британски командоси, които вече са освободени, Джалил каза, че те се опитали да се свържат с бунтовниците без предварителнни договорки. "Трябваше да съгласуват това с нас предварително. В името на добрите отношения с Великобритания, ги пуснахме" каза той. Джалил отрече твърденията на телевизията в Триполи, че бунтовниците са ги използвали като човешки щит.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров призова да се прекрати кръвопролитието в Либия и ситуацията да бъде решавана с политически средства, предаде ИТАР-ТАСС. "Обстановката в Либия буди много сериозна тревога, загиват хора, по същество върви гражданска война", каза Лавров пред журналисти в Калининград. Руският министър допълни, че престъплението срещу гражданското население несъмнено не бива да остава безнаказано. 

Лавров подчерта, че конфликтът в Либия не може да бъде решен чрез чужда, още по-малко въоръжена намеса. "Либийците трябва сами да решат проблемите си, но не с помощта на оръжието, а изключително с политически средства", заяви руският външен министър.

По-рано днес обаче генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Алиансът не възнамерява да предприеме военна намеса в Либия без мандат от Съвета за сигурност на ООН, но се подготвят планове за бърза реакция при необходимост.
Американският посланик в НАТО Иво Даалдер каза, че съюзниците са се съгласили да увеличат продължителността на наблюдателните полети от 10 на 24 часа на ден от самолети, снабдени със системата АУАКС. Преминаването в денонощен режим е част от плановете за евентуална военна намеса в Либия.

Говорителят на президента Барак Обама - Джей Карни междувременно съобщи, че вариантът САЩ да въоръжават бунтовниците в Либия е една от обсъжданите възможности, но засега подобна операция би била прибързана.

В края на февруари, когато стана ясно, че САЩ са замразили либийски авоари за 30 милиарда долара, Джей Карни обяви, че да замине в изгнание би могло да бъде един от вариантите за либийския лидер Муамар Кадафи.