Това каза Кадафи по време на тържествено събрание, предавано по телевизията и посветено на 34-та годишнина от декларацията за народната власт, когато той символично предаде властта на либийския народ, предаде БТА.

Кадафи се зарече да се бори до последния човек, за да защити страната си, предаде Асошиейтед прес.

Либийският лидер предупреди, че „хиляди либийци ще бъдат убити” и ще има "кървава война", ако Съединените щати или НАТО се намесят в ситуацията в северноафриканската държава, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

В същото време Съединените щати изпратиха два военни кораба и над 1000 морски пехотинци в района на Либия. НАТО е разединен за евентуална военна намеса.

Кадафи изтъкна още, че информацията за броя на жертвите при размириците е преувеличена и в действителност са загинали само 150 души, предаде Ройтерс. Той призова ООН и НАТО да разследват фактите за случилото се в Либия и заяви, че вижда заговор за колонизиране на Либия и присвояване на либийския петрол.

"Предизвиквам ви да докажете, че са били убити мирни демонстранти. В Америка, Франция и в други страни, ако хора нападнат оръжейни складове и се опитат да откраднат оръжия, ще бъдат застреляни", изтъкна либийският лидер. Кадафи увери, че либийските петролни полета и либийските пристанища са извън опасност и са под контрол, предаде Асошиейтед прес. Той изтъкна, че Либия ще замени западни банки и компании с други от Китай, Русия и Бразилия.

Най-малко 6000 души са загинали след избухването на бунтовете срещу управлението на Кадафи преди две седмици, съобщи говорителят на правозащитната организация Либийска лига за човешки права Али Зейдан, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
По думите му 3000 души са загинали в столицата Триполи, 2000 души в Бенгази и 1000 души в други либийски градове. „Това са данните от това, което са ни казали хората по места, но общият брой може да е по-висок”, коментира още говорителят.

Арабската лига отхвърли възможността от всякаква чужда намеса в Либия. Това се отбелязва в проекторезолюция, изготвена днес от представители на Арабската лига.

По-рано днес се водиха боеве за контрола над ключов източен град в Либия. Сили, лоялни на либийския лидер, бяха превзели Брега тази сутрин след ожесточени сражения с бунтовниците, които контролираха източния либийски град. По-късно обаче опозицията си е върнала града.

Председателят на ЕК Жозе Барозу пък призова Кадафи да се оттегли и да върне страната на нейните хора.

В отговор на нарастващите спекулации за военна намеса министърът на отбраната на Съединените щати Робърт Гейтс се опита да успокои обстановката, но с изявлението си, че се обмислят всички възможни варианти само още повече нагнети напрежението.

Междувременно бившият министър на правосъдието в Либия оглави създадения от бунтовниците Национален либийски съвет. Т.нар. ново правителство изрази мнение, че Нигер, Мали и Кения изпращат войници в подкрепа на Муамар Кадафи. "Има доказателство, че правителството на Алжир също участва в това", каза говорителят на съвета Хафиз Гога на пресконференция. Той заяви по-рано, че съветът иска чужди държави да нанесат въздушни удари по афиканските наемници в Либия.

Последна актуализация в 18,25 ч.