"Изненадан съм, че след като се съюзихме със Запада да се борим срещу Ал Кайда, сега, когато се борим срещу терористите, те ни изоставиха. Това заяви Кадафи в интервю за журналистката от Ей Би Си Кристиан Аманпур, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.
"Може би искат да окупират Либия", допълни либийският лиер.

Кадафи нарече американския президент Барак Обама "добър човек", който обаче изглежда зле информиран за ситуацията в Либия, съобщава Ей Би Си. "Изявленията, които чух от него, трябва да са дошли от някой друг", каза Кадафи и добави, че Америка "не е световния жандарм".
Кадафи отказва да признае протестите по улиците на Триполи и твърди, че всички либийци го обичат, заяви журналистката Кристиан Аманпур след интервюто. "По време на разговора той ми каза: Целият ми народ ме обича. Те са готови да умрат, за да ме защитят", написа Аманпур в Туитър.

Междувременно стана ясно още, че Съединените щати са замразили либийски авоари за 30 милиарда долара откакто в петък Белият дом обяви санкции срещу режима на Кадафи. Това е най-голямата сума, блокирана някога по силата на програма за санкции в САЩ.
Да замине в изгнание би могло да бъде един от вариантите за либийския лидер Муамар Кадафи, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Европейският съюз също наложи сурови санкции срещу Кадафи и семейството му.

Британският премиер Дейвид Камерън пък съобщи, че Великобритания е предотвратила опит на Муамар Кадафи да прехвърли нови либийски банкноти на стойност един милиард евро, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Няколко души бяха убити след като верни на Муамар Кадафи войници откриха огън, за да разпръснат протестна демонстрация в столичния квартал Таджура, съобщи либийският в. "Курина". На протестния митинг се били събрали близо 10 хиляди души. Към тях се приближили въоръжени мъже от батальона на Кадафи, облечени в цивилни дрехи, които открили огън срещу невъоръжените младежи. 

Кадафи е възложил на шефа на либийската служба за външно разузнаване да започне преговори с въстаниците в източната част на Либия, съобщи катарската телевизия Ал Джазира. Говорител на новосформирания Национален либийски съвет, базиран в източния град Бенгази, заяви по-рано, че няма да има никакви преговори с режима на Кадафи.