“В първия случай той ще остане в Триполи докато пътищата бъдат отворени отново и в този момент той, по всяка вероятност, ще се опита да напусне, дегизиран като жена или по друг начин”, заяви Джалуд на пресконференция в клуба на чуждестранните журналисти, предаде АФП, цитирана от БТА. Той се познава с Кадафи още от преврата, извършен от него през 1969 г.

Втората възможност според Джалуд означава либийският диктатор да е напуснал вече столицата и да се намира на границата с Алжир, в Сирт или Себха, след което ще прекоси пустинята.

Изпаднал в немилост в средата на 90-те, бившият номер две в либийската йерархия призна, че е направил 6 опита да напусне страната по море и 12 опита да се измъкне оттам по суша през последните месеци. След като влязъл в Тунис, в събота сутринта взел самолет за Рим.
Италиански медии посочват, че Джалуд успял да избяга с помощта на дипломати, на тайните служби на няколко страни и на италианската петролна компания ЕНИ, която работи в Либия от 1959 г.

Джалуд каза още, че преговаря с опозиционните сили в Либия за създаване на нова националистическа, светска и либерална партия, предаде Асошиейтед прес. Той добави, че от 80-те години е опонент на Кадафи, когото нарече "тиранин и фараон". Преди да напусне Либия, Джалуд установил контакт чрез посредници с двамата бунтовнически водачи Махмуд Джибрил и Абдул Джалил. Джалуд каза, че не е член на Преходния национален съвет, но "с тях сме в една лодка", посочва АФП.

По-рано се появи слух, че Кадафи и неговите синове се укриват в жилищни сгради близо до резиденцията му, което предизвика ожесточени сражения в района между бунтовниците и привържениците на режима.

Източник на Пентагона заяви, че "няма идея" дали Кадафи е в там, но изглежда, че той все още е в столицата.

Говорител на режима обаче обяви пред АП, че Муамар Кадафи е на безопасно място и оттам ръководи борбата.

В аудиопослание, разпространено от няколко проправителствени телевизии, либийският лидер призовава съмишлениците си да освободят Триполи от бунтовниците, които назова "плъхове", предадоха ДПА и Ройтерс. "Не позволявайте на плъховете да предадат Триполи на колонизаторите", каза Кадафи в посланието - третото, откак в неделя столицата бе превзета от въстаниците.

Половината от членовете на Преходния национален съвет  са  вече в Триполи за започване прехода към ерата „след Кадафи”, каза говорителят на съвета Махмуд Шамам пред АФП. Пристигналият по суша от Тунис Шамам допълни, че подготвят за преместването на съвета в Триполи от Бенгази.
Попитан дали имат идея къде е Кадафи, той отговари: „Ние се учим от грешките си. Няма да кажем нищо”.