Жителите на Зауия, въоръжени с танкове, картечници и зенитни оръдия, успели да отблъснат силите на Кадафи, които нападнали от шест страни и имали същите оръжия. Няма информация за жертви, съобщи Асошиейтед прес.
Зауия е разположен на около 50 километра западно от столицата Триполи, предаде БТА.

Бригади, командвани от сина на Кадафи - Хамис, бяха заели позиции в покрайнините на Зауия, готови за офанзивата, алармираха по-рано тамошни жители.

Днес жители на Зауия раздадоха сладкиши и напитки на бойците, които отблъснаха атака на Кадафи, и отпразнуваха събитието с победоносно шествие.

Сили, верни на Муамар Кадафи, са се струпали близо до границата с Тунис и местни хора твърдят, че се готвят да си върнат контрола над западния град Налут, завзет от противниците на режима. По телефона от Налут жител на града съобщил за агенцията, че либийските войници са въоръжени до зъби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Силите на режима се опитали снощи да превземат и Мисурата, на 200 км от Триполи, но също били отблъснати. Заловени са осем войници и висш офицер от проправителствените войски.
Мисурата е половинмилионен град на 200 км източно от Триполи, и Зауия, стратегически град с рафинерия на 50 км на запад от столицата.
Вчера сутринта в Мисурата е бил свален самолет, докато обстрелвал местната радиостанция. Протестиращите пленили екипажа му.

В Триполи, последната крепост на Кадафи, няколко души бяха убити и ранени вчера, докато полицията разпръскваше демонстрация на около 10 хиляди противници на Кадафи, съобщи вестник "Курина", цитиран от Ройтерс. Жител на столицата казва, че по улиците има засилено присъствие на военните и силите за сигурност.
В същото време се вият дълги опашки пред хлебарниците, а общественото недоволство се покачва от растящите цени на ориза и брашното. Тълпи се събират и пред държавните банки, които са започнали да раздават по 400 долара на семейство, отпуснати от правителството на Кадафи като отчаян опит да си осигури подкрепа.

Регионални експерти очакват бунтовниците да завземат накрая столицата и да убият или пленят Кадафи, но предупреждават, че той притежава възможности да предизвика хаос или гражданска война.

Опозиционните сили контролират до голяма степен петролните инсталации в Либия, които са разположени главно на изток. Според местни съобщения добивът на петрол е намалял наполовина след евакуирането на чуждестранните работници и служители.

Последна актуализация в 16.40 ч.