В продължение на няколко седмици Брега бе арена на интензивни сражения между армията на режима в Триполи и бунтовнически части. "Промишлената зона на Брега, а с това и целият град, са под наш контрол", заяви днес високопоставен източник от въоръжените формирования на либийските бунтовници, пожелал анонимност. Часове по-късно градът и рафинерията в него си бяха върнати от силите на Кадафи.

В същото време стана ясно, че две нови ключови фигури близки до Кадафи са избягали от Либия. Шефът на либийската държавна петролна компания Омран Абукра е останал в Тунис след пътуване в чужбина, предаде Ройтерс, като се позова на официален източник в столицата Тунис. Абукра пристигнал в Тунис след пътуване до Италия. Той бе представител на Триполи на последната среща на страните от ОПЕК. Неговият предшественик, дългогодишният "петролен шеф" на Либия Шукри Ганем, избяга от страната и обяви подкрепата си за бунтовниците.

Абдел Салам Джалуд, един от близките съратници на Муамар Кадафи, е заминал тази сутрин със самолет от тунизийския остров Джерба за Италия, предаде Франс прес, като се позова на правителствени източници. Говорител бунтовниците съобщи снощи, че Джалуд е избягал в превзетия от бунтовниците район на Западните планини и бил на път за Европа. На страниците на бунтовниците във Фейсбук се появиха снимки на Джалуд в западния град Зинтан. Тунизийски официални източници съобщиха, че Джалуд пристигнал в Тунис снощи. Той се предал на тунизийските власти, след което бил поет от катарската мисия в страната. Италия била само междинен пункт по пътя на Джалуд за друга държава.

Абдел Салам Джалуд дълго време бе вторият човек в либийското ръководство. Бягството му е поредният удар за все по-изолирания либийски лидер, посочва Асошиейтед прес. През 1969 година Джалуд помага на Кадафи да извърши преврата, довел го на власт и превърнал Либия от монархия в република. В продължение на двайсет години той е най-довереният човек на Кадафи. От 1972 до 1977 е министър-председател, припомня Франс прес. Бил е вицепремиер, министър на финансите, министър на индустрията. В началото на 90-те години обаче Джалуд изпада в немилост, отстранен е от властта и се оттегля от политическия живот. Остава обаче популярен в Либия. През октомври 2010 г. в медии, контролирани от сина на Кадафи Сейф ал Ислам, името му се появи като евентуален министър-председател, който да се заеме с борбата с корупцията.